Mosaiikkiparketti

Mosaiikkiparketti asennettuna – VALKOLAKKAUKSELLA VAALEAMPI KOTI koko Varsinais-Suomen sekä Uudenmaan alueella

Miksi mosaiikkiparketti on hyvä valinta?

 • Ekologinen vaihtoehto
 • Näyttää upealta ja tuo asuntoon arvokkuutta
 • Luo tunnelmaa joko vaaleana, tummana tai kirkkaana
 • Voi käyttää trendikkäitä värejä
 • Voi hioa ja pintakäsitellä monta kertaa
 • Kestää jopa 100 vuotta

Mitä mosaiikkiparketti on?

Mosaiikkiparketti on koko paksuudeltaan täyttä puuta. Sen paksuus on yleisimmin 8 mm. Eri valmistajien mosaiikkiruutujen koot vaihtelevat melkoisesti 120 -161mm välillä ja ne muodostuvat useista pienistä sauvoista. Ruudut muodostuvat 5-8 kahdeksasta palasta. Mosaiikkiparketteja on myös suora-, tiilimuuraus-, ja taulukuvioina. Tämä lisäksi erityiskohteisiin on valittavissa mm. monikäyttöladelma.

Omakotitaloissa mosaiikkiparketti liimataan yleensä suoraan betoniin. Mosaiikkiparketti liimataan suoraan betonialustaan, jonka pitää olla kuiva, tasainen ja luja, lujuusluokaltaan vähintään K – 30. Omakotitaloissa ääneneristystä parantamaan voidaan käyttää esimerkiksi 2 millin paksuista korkkilevyä, joka liimataan ensin betoniin. 

Mosaiikkiparkettia asennettiin aika paljon 1950-luvulta lähtien aina 1980-luvulle. Nykyään mosaiikkiparkettirakenne ei enää täytä kerrostalojen kiristyneitä ääneneristysvaatimuksia ja sen takia niitä ei enää juuri asenneta kerrostaloihin. 

Asennuksen jälkeen mosaiikkiparketti hiotaan ja pintakäsitellään lakkaamalla, öljyämällä tai värjäämällä. Mosaiikkiparketissa ei ole pontteja, vaan se on samaa puuta alas asti, se voidaan käsitellä useita kertoja.

Kun mosaiikkiparketin pitää kunnossa, niin sen käyttöikä on jopa yli 100 vuotta.

Pitäisikö oma puulattia kunnostaa vai olisiko järkevintä uusia se?

Huonoonkin kuntoon päässeet lankku- ja parkettilattiat ovat kunnostettavissa. Ovat puulattiat sitten massiivipuuta, lankkua tai parkettia, ne saadaan useimmissa tapauksissa hiottua uudenveroisiksi. Kysy jo lattiaprojektin alkuvaiheessa arviointia puulattian kunnostusmahdollisuudesta, sillä se voi säästää sinulle selvää rahaa.

Vuosikymmeniäkin vanha puupintainen lattia voi olla kunnostettavissa ja usein siinä voidaan nähdä rakennuksen aikakauteen liittyviä arvoja. Tällöin kunnostaminen on hyvinkin järkevää.

Joskus kunnostyön esteenä on että pohjatöitä ei ole aikanaan tehty hyvin ja lattia voi notkua, jolloin mosaiikkiparketin tasokas hionta ei onnistu. Joskus myös lattiamateriaali on irronnut alustastaan tai rakenne on vaurioitunut niin kunnostaminen ei tässäkään tapauksessa yleensä kannata.

Tällöin uuden lattian asentamisen avulla voit päivittää kotisi ilmeen täydellisesti ja lisätä kodin laatua.Sen lisäksi uuden lattiamateriaalin vaihtaminen voi lisätä asuinmukavuutta ja kotieläintalouksissa kulutuksen kestoa. Usein uuden lattian asennuspalvelu on odotettua edullisempaa ja nopeampaa.

Uuden mosaiikkiparketin asennus

Mosaiikkiparketit asennetaan liimaamalla ne suorille, kuiville ja riittävän lujille betoni-, tai levyalustoille.

Alustan lujuus- ja suoruusvaatimukset

Liimattaessa mosaiikkiparkettia betonialustoille on kiinnitettävä eritystä huomiota aluslattian lujuuteen. Vähimmäisvaatimuksena on lujuusluokiteltu K – 30 betonimassa. Hiertopintainen karhea betonilattia tai lattia, jossa on käytetty erittäin hienoa kiviainesta ei aina kestä alustaansa liimattavan parketin aiheuttamaa elämisrasitusta.

Jos betonilattia on epätasainen, niin sitä voidaan oikaista mosaiikkiparketin alle sopivalla tasoiteaineella. Jos olet jo oikaisemassa betonilattiaa, niin ota yhteyttä ennen oikaisua jotta voimme varmistaa että käytät parketin alle sopivaa tasoitetta tai muuta betonipinnan käsittelyaineitta. Oikaisemme lattia tarvittaessa parketin asennuksen yhteydessä.

Kuivumisaika asennuksen jälkeen

Uusissa rakennuskohteissa mosaiikkiparketin tulee antaa kuivua n. viikon asennuksen jälkeen, ennen kuin hionta- tai pintakäsittelytyöt voidaan alkaa. Jos lattiassa on lattialämmitys, niin kuivumis-/tasaantumisaika on kaksi viikkoa. Kuivumisen aikana lattialla voi kävellä normaalisti, mutta se tulee suojata huolellisesti imeytyviltä aineilta kuten laastit, lateksimaalit tai ulkoa tulevalta kosteudelta (lumi). Ilman pinnoitusta lattia on vielä herkkä iskuille, joten jos lattialla on kolhiintumisvaara, niin suojaa lattia sen ajaksi kovalevyllä.

Lattian hiontatyö on pölytön

Mosaiikkiparketin hiontatyö suoritetaan koneellisesti. Hiontaan sisältyy useilla eri karkeuksilla tehtäviä hiontakertoja. Hiontakertojen välissä täytetään rakoja.

Uuden mosaiikkilattian pintakäsittely

Uuden mosaiikkiparketin pintakäsittelynä käytetään yleisimmin vesiohenteisia uretaani, tai akryyliuretaani lakkoja. Teemme myös öljyämistä ja vahausta. Erityistarkoituksiin on saatavissa öljy- ja liuotinohenteisia kaksikomponettilakkoja.

Vanhan mosaiikkiparketin kunnostus

Samuli Suvitie on erikoistunut puulattioiden kunnostukseen. Monilla on kotonaan tämä arvokas vuosikymmeniä vanha mosaiikkiparketti joka hionnan, harjauksen tai sävytyksen avulla saadaan päivitettyä tähän päivään ja kotiin saadaan aivan uusi ilme.

Mosaiikkiparketin kunnostamista ei estä:

 • pienet vesivahingot
 • kiinteiden kalusteiden muutoksista johtuvat värierot
 • auringonpolttamat kohdat
 • aikaisempi pintakäsittely
 • paikallisesti vahingoittuneet palat tai ruudukot
 • aikasemmat hiontakerrat, sillä sen voi hioa useita kertoja (paksuus 8mm)
 • lattian ikä, sillä monet lattiat ovat jopa 40-50 vanhoja

Hionnan jälkeen lattiaan voi valita uuden ulkoasun laajasta pintakäsittelyiden joukosta. Lattian sävyn ja kiiltoasteen voi valita vapaasti.

Nykyään ihmiset haluavat päivittää alta kymmenenkin vuotta vanhoja parkettilattioita harjauksen ja öljysävytyksen avulla. Kunnostamisen avulla halvemmasta 3-säleisestä parketista saadaan hionnalla, harjauksella ja pintakäsittelyllä arvokkaan uuden parketin näköinen. Vanhan lattian käsittely tulee usein huomattavasti uutta halvemmaksi, sillä työn hinnan osuus vanhan lattian kunnostamisessa on jopa 90%. Usein vähennyksen jälkeen kunnostuksen hinta putoaa halvan laminaatin tasolle.

Asiakkaamme usein yllättyvät kuinka hienon jäljen harjaamisella ja öljyämisellä saa aikaiseksi. Puun luonnollinen olemus syineen nousee esiin ja pinta on avain kuin uusi. Parketin harjaus tuo puun luonnolliset syyt näkyviin ja pinnasta tulee miellyttävä.

Teemme harjauskäsittelyn ohessa lattioiden perinteistä hiontaa ja lakkausta, asennuksia, korjauksia, listoituksia sekä portaiden korjauksia. Varaa aika kartoituskäyntiin tai mene katsomaa eri lattiatyyppejä Showroomiille.

Mosaiikkiparketin hionta tai harjaus

Asiakkaamme valitsevat hionnan, harjauksen ja öljysävytyksen usein myös uudempien parkettien kunnostustavaksi.Teemme näitä käsittelyjä myös kymmenen vuotta vanhoihin lattioihin ja omistajat ihastuvat niihin.

Ihmiset yllättyvät kuinka hienon jäljen harjaamisella ja öljyämisellä saa aikaiseksi. Puun luonnollinen olemus syineen nousee esiin ja pinta on aivan kuin uusi

Mosaiikkiparketin pinnoitusvaihtoehdot

Lattioiden sävytys

Vanhoja tai uusia mosaiikkiparketteja voidaan voidaan pintakäsittelyllä vaalentaa tai tummentaa. Värin vaalentaminen eli valkolakkaus on usein huomattavasti edullisempi kuin lattian tummennus.

Puisten lattiapintojen sävytyksellä kellastuneesta lattiastasi saadaan upea ja moderni tunnelmanluoja koko asuntoon, sillä lattianpinta-ala on yleensä noin 30% asunnon kaikkien pintojen yhteispinta-alasta ja sen sävyttäminen antaa koko huoneistolle kokonaan uuden ilmeen. 

Hionnan yhteydessä monet kellertyneet puulajit kuten tammi, pyökki tai koivu saavat taas alkuperäisen vaaleamman sävyn kun kellastunut pintakerros hiotaan pois. Lopullinen sävytys tehdää aina hionnan jälkeen, jolloin lopputulos on paras mahdollinen. 

Vaikka 70%:ia tekemistämme sävytyksistä on valkokuultolakkauksia, niin tummatkin sävyt ovat saavuttaneet suosiota viime vuosina. 

Valkolakattu mosaiikkiparketti vaalentaa asunnon

Valkokuultolakkauksen etuja:

 • Puiden syyt erottuvat selkeästi

 • Helppohoitoisuus

 • Valkolakan vaalea väriaine (titaanioksidi) on UV-suoja ja torjuu kellastumista

 • Vaalea lattia luo avaruutta ja saat asunnon tuntumaan suuremmalta

Aiheesta lisää: Puulattian hionta ja pintakäsittely

Mosaiikkiparketin öljyäminen

Parkettilattia voidaan sävyttää myös väriöljyillä. Hionnan jälkeen lattiaan levitetään väriöljy, joka kuivuttuaan lakataan 12-14 tunnin kuluttua lujalla julkisentilan parkettilakalla. Väriöljyllä saadaan aikaiseksi huomattavasti tasaisempi jälki kuin , kuin esimerkiksi vesi tai liuotinpetseillä. Huomioithan että väriöljy ei ole täysin peittävä vaan se tulee aina heijastamaan hieman puun luonnollista sävyä, esimerkiksi tammiparketeissa, öljyn alta kuultaa hieman ruskeus vastaavasti saarnilla ja koivulla tätä ruskeutta ei näy ja sävy on hieman vaaleampi.

Mosaiikkiparketin korjaus

Mosaiikkiparketti on kaunis ja kestävä lattia. Mikäli parketti vaurioituu tai muutostöiden yhteydessä tulee esiin paikkoja, joissa ei olekaan parkettia, on yleensä mahdollista tehdä paikkaus kokonaan uuden lattian sijasta.

Yleisempiä korjaustilanteita ovat:

 • Remontin yhteydessä poistettavien seinien kohdat
 • Tummuneiden läiskien korjaus
 • Keittiöremontin yhteydessä sokkeli ei peitäkkään vanhaa parketin rajaa
 • Mosaiikkiparketti on irti eli siitä kuuluu onttoa kopinaa. Tällöin parketti on irti tasoitteen ja betonin välistä.

Nämä korjataan yleensä uusilla kapuloilla, jonka jälkeen parketti voidaan taas hiota ja pintakäsitellä. Usein lakkapinta saadaan näyttämään hyvältä ja sitä ei erota silmämääräisesti vanhasta lattiasta.

Kysy korjausarviota lähettämällä sähköpostia minulle. Liitä viestiin seuraavat tiedot:

 • Arvio paikkausalueen pinta-ala
 • Valokuva paikkausalueesta
 • Asunnon sijainti ja toivottu toteutusaikataulu
 • Tiedot vanhan parketin materiaalista (puulaji, ruutukoko)
 • Mahdollisesti purettavat vanhat materiaalit
 • Kohteen rakennusvuosi tai -vuosikymmen
 • Kohteen talotyyppi (kerros-, rivi- vai omakotitalo)

Erilaisia mosaiikkiparketteja

Tammimosaiikkiparketti

Useimmiten käytetty perinteinen mosaiikkilattia on tammimosaiikkiparketti ruutukuviolla. Mosaiikkiparketista saat lähes ikuisen lattian, joka kestää käyttöä ja uudistamista vuosikymmenestä toiseen. Ruutukuvioinen mosaiikkiparketti, jota myös muun muassa ruutuparketiksi, palaparketiksi ja sormiparketiksi kutsutaan, on saavuttanut uutta suosiota ekologisuutensa ja pitkäikäisyytensä takia. Ei haluta enää ostaa muovia lattiaan. 

Mosaiikkiparketti muodostuu asennusverkkoon kiinnitetyistä kapeista raakasahatuista tammisauvoista. Mosaiikkiparketti asennetaan liimaamalla soveltuvalle alustalle, esimerkiksi lujalle vaneri- tai betonialustalle. Liimaamisen jälkeen lattia hiotaan ja pintakäsitellään. Tämän ansiosta lattian lopullisen värin valinnassa on lähes rajattomasti vaihtoehtoja!

Saarnimosaiikkiparketti

Vanhan parketin paikkauksiin parkettia hankittaessa on huomioitava, että saarnissa on suuret värivaihtelut eri paikoissa kasvaneiden puiden välillä, joten värieroa jää melko varmasti.

Usein kysyttyä

Onko mosaiikkiparketin huolto hankalaa?

Puulattian viikottainen hoito on helppoa: lattia kannattaa pyyhkiä nihkeällä mopilla 1-2 viikon välein. Pesuaineena tulee käyttää pinnoitukselle soveltuvia pesuaineita: öljytylle tai öljyvahatulle lattialle vain öljysaippuaa, lakatulle pinnalle soveltuvat öljysaippuan lisäksi myös parkettipesuaineet.

Käyttökestävyyden kannalta olennaista on saada pidettyä lattian pinnoite hyvässä kunnossa. Hiekka ja pöly ovat kovimmin pintaa kuluttavia ja siksi säännöllinen käytön mukainen siivous on tärkeimmässä roolissa. Toisaalta siivouksessa käytettävät väärät aineet saattavat pilata pinnoitteen.

Lakattu lattia voidaan pesemisen lisäksi hioa ja lakata tarvittaessa uudestaan. Normaalin moppauksen lisäksi lattia voidaan ns. syväpuhdistaa koneellisesti.

Öljytty tai öljyvahattu lattia on mahdollista myös hoitoöljytä tarpeen mukaan. Menetelmä on hiontaa ja uutta pintakäsittelyä kevyempi, mutta vaatii tilan tyhjentämisen siistin lopputuloksen saavuttamiseksi.

Mistä muodostuu mosaiikkiparketin hinta asennettuna?

Mosaiikkiparketin asennuksen hinta muodostuu:

 • Mahdollisesta pohjan tasoitustyöstä
 • Mosaiikkiparketin asennustyöstä
 • Mosaiikkiparketin hiontatyö
 • Mosaiikkiparketin pintakäsittely
 • Mahdollisten kynnysten ja listoituksien asennuksesta
 • Materiaalikustannuksista

Pyydä arviokäynnille mahdollisimman aikaisessa vaihessa projektia, voit säästyä turhalta rahakululta. 

Mitä maksaa vanhan mosaiikkiparketin kunnostus?

Vanhan mosaiikkiparketin kunnostus muuttaa lattian kuin uudeksi. Lattian kunnostuksen hintaan vaikuttaa:

 • Vahigoittuneiden kohtien erilliskorjaus
 • Lattian hionta
 • Lattian pintakäsittely

Palvelualueemme on pääasiassa Varsinais-Suomi  (Turku, Raisio, Kaarina, Naantali, Parainen, Paimio, Salo, Kemiönssaari, Vakka-Suomi, Lieto, Aura), mutta palvelemme myös Uudellamaalla. 

Ota yhteyttä ja pyydä arviokäynnille

Voit myös tutustua uuteen Showroomiin, jossa voit tutustua erilaisiin parkettilattioihin ja pintaviimeistelyihin.

Jätä kommentti