TARJOUS! 10% alennus kaikista puulattioiden hionta- ja pintakäsittelytöistä. Lue lisää →

Mosaiikkiparketti asennettuna

Mosaiikkiparketti

Mosaiikkiparketti asennettuna – laadukasta tunnelmaa kotiisi koko Varsinais-Suomen sekä Uudenmaan alueella

Miksi mosaiikkiparketti on hyvä valinta?

 • Ekologinen vaihtoehto
 • Näyttää upealta ja tuo asuntoon arvokkuutta
 • Luo tunnelmaa joko vaaleana, tummana tai kirkkaana
 • Voi käyttää trendikkäitä värejä
 • Voi hioa ja pintakäsitellä monta kertaa
 • Kestää jopa 100 vuotta

Mitä mosaiikkiparketti on?

Mosaiikkiparketti on koko paksuudeltaan täyttä puuta. Sen paksuus on yleisimmin 8 mm. Eri valmistajien mosaiikkiruutujen koot vaihtelevat melkoisesti 120 -161mm välillä ja ne muodostuvat useista pienistä sauvoista. Ruudut muodostuvat 5-8 kahdeksasta palasta. Mosaiikkiparketteja on saatavana useina erilaisina kuvioina.

 • Suorakuvio
 • Englantilainen kuvio
 • Hollantilainen kuvio
 • Ruutukuvio
 • Kalanruotokuvia
 • Iso ruutukuvio

Mosaiikkiparketti on ollut aikaisemmin erittäin suosittua ja sitä asennettiin paljon 1950-luvulta lähtien aina 1990-luvulle.

Mosaiikkiparketti liimataan yleensä suoraan betonilattiaan, jonka pitää olla kuiva, tasainen ja luja, lujuusluokaltaan vähintään K – 30. Askeläänieristystä vaativissa kohteissa, eristys suunnitellaan tapauskohtaisesti.

Asennuksen jälkeen mosaiikkiparketti hiotaan ja pintakäsitellään lakkaamalla, öljyämällä tai värjäämällä. Mosaiikkiparketissa ei ole pontteja, vaan se on samaa puuta alas asti, joten se voidaan käsitellä useita kertoja. Kun mosaiikkiparketin pitää kunnossa, niin sen käyttöikä on jopa yli 100 vuotta.

Uuden parkettilattian asentamisen avulla voit päivittää kotisi ilmeen täydellisesti ja lisätä kotiin hieman ylellisyyttä. Sen lisäksi uuden lattiamateriaalin vaihtaminen voi lisätä asuinmukavuutta ja kotieläintalouksissa kulutuksen kestoa. Usein uuden lattian asennuspalvelu on odotettua edullisempaa ja nopeampaa.
Jos mietit vanhan mosaikkiparketin kunnostamista, niin lue lisää parketin hionnasta ja pintakäsittelystä →

Uuden mosaiikkiparketin asennus

Mosaiikkiparketti asennetaan liimaamalla ne suorille, kuiville ja riittävän lujille betoni-, tai levyalustoille.

Alustan lujuus- ja suoruusvaatimukset

Liimattaessa mosaiikkiparkettia betonialustoille on kiinnitettävä eritystä huomiota aluslattian lujuuteen. Vähimmäisvaatimuksena on lujuusluokiteltu K – 30 betonimassa. Hiertopintainen karhea betonilattia tai lattia, jossa on käytetty erittäin hienoa kiviainesta ei aina kestä alustaansa liimattavan parketin aiheuttamaa elämisrasitusta.

Jos betonilattia on epätasainen, niin sitä voidaan oikaista mosaiikkiparketin alle sopivalla tasoiteaineella. Jos olet jo oikaisemassa betonilattiaa, niin ota yhteyttä ennen oikaisua jotta voimme varmistaa että käytät parketin alle sopivaa tasoitetta tai muuta betonipinnan käsittelyaineitta. Oikaisemme lattia tarvittaessa parketin asennuksen yhteydessä.


Kuivumisaika asennuksen jälkeen

Uusissa rakennuskohteissa mosaiikkiparketin tulee antaa kuivua n. viikon asennuksen jälkeen, ennen kuin hionta- tai pintakäsittelytyöt voidaan alkaa. Jos lattiassa on lattialämmitys, niin kuivumis-/tasaantumisaika on kaksi viikkoa. Kuivumisen aikana lattialla voi kävellä normaalisti, mutta se tulee suojata huolellisesti imeytyviltä aineilta kuten laastit, lateksimaalit tai ulkoa tulevalta kosteudelta (lumi). Ilman pinnoitusta lattia on vielä herkkä iskuille, joten jos lattialla on kolhiintumisvaara, niin suojaa lattia sen ajaksi kovalevyllä.


Lattian hiontatyö on pölytön

Mosaiikkiparketin hiontatyö suoritetaan koneellisesti ja pölyttömästi. Hiontaan sisältyy useilla eri karkeuksilla tehtäviä hiontakertoja. Hiontakertojen välissä täytetään täytetään parkettien väliin jääviä koloja. 


Mosaiikkiparketin hionta tai harjaus

Asiakkaamme valitsevat hionnan, harjauksen ja öljysävytyksen usein myös uudempien parkettien kunnostustavaksi.Ihmiset yllättyvät kuinka hienon jäljen harjaamisella ja öljyämisellä saa uuteen lattiaan aikaiseksi. Puun luonnollinen olemus syineen nousee esiin ja pinta on aivan kuin uusi kunnostettavissakin lattioissa. Tutustu mosaiikkiparketin kunnostukseen (linkki)

Uuden mosaiikkiparketin pinnoitusvaihtoehdot

Lattioiden sävytys

Vanhoja tai uusia mosaiikkiparketteja voidaan voidaan pintakäsittelyllä vaalentaa tai tummentaa. Värin vaalentaminen eli valkolakkaus on usein huomattavasti edullisempi kuin lattian tummennus.

Puisten lattiapintojen sävytyksellä kellastuneesta lattiastasi saadaan upea ja moderni tunnelmanluoja koko asuntoon, sillä lattianpinta-ala on yleensä noin 30% asunnon kaikkien pintojen yhteispinta-alasta ja sen sävyttäminen antaa koko huoneistolle kokonaan uuden ilmeen. 


SUOSITUN Valkokuultolakkauksen etuja:

 • Puiden syyt erottuvat selkeästi
 • Helppohoitoisuus
 • Valkolakan vaalea väriaine (titaanioksidi) on UV-suoja ja torjuu kellastumista
 • Vaalea lattia luo avaruutta ja saat asunnon tuntumaan suuremmalta

Aiheesta lisää: Puulattian hionta ja pintakäsittely

Mosaiikkiparketin öljyäminen

Parkettilattia voidaan sävyttää myös väriöljyillä. Hionnan jälkeen lattiaan levitetään väriöljy, joka kuivuttuaan lakataan 12-14 tunnin kuluttua lujalla julkisentilan parkettilakalla. Väriöljyllä saadaan aikaiseksi huomattavasti tasaisempi jälki kuin , kuin esimerkiksi vesi tai liuotinpetseillä. Huomioithan että väriöljy ei ole täysin peittävä vaan se tulee aina heijastamaan hieman puun luonnollista sävyä, esimerkiksi tammiparketeissa, öljyn alta kuultaa hieman ruskeus vastaavasti saarnilla ja koivulla tätä ruskeutta ei näy ja sävy on hieman vaaleampi.

Erilaisia parketti ja mosaiikkiparkettivaihtoehtoja

Useimmiten käytetty perinteinen mosaiikkilattia on tammimosaiikkiparketti ruutukuviolla. Mosaiikkiparketista saat lähes ikuisen lattian, joka kestää käyttöä ja uudistamista vuosikymmenestä toiseen. Ruutukuvioinen mosaiikkiparketti, jota myös muun muassa ruutuparketiksi, palaparketiksi ja sormiparketiksi kutsutaan, on saavuttanut uutta suosiota ekologisuutensa ja pitkäikäisyytensä takia. Ei haluta enää ostaa muovia lattiaan. 

Kiinnostaisiko tutustua erilaisiin pinnoistusvaihtoehtoihin elävässä elämässä? Uutuutena näyttelytila, jossa voit tutustua paikan päällä kaikkiin tarjoamiimme vaihtoehtoihin!

Usein kysyttyä

Onko uuden mosaiikkiparketin huolto hankalaa?

Onko uuden mosaiikkiparketin huolto hankalaa?

Puulattian viikottainen hoito on helppoa: lattia kannattaa pyyhkiä nihkeällä mopilla 1-2 viikon välein. Pesuaineena tulee käyttää pinnoitukselle soveltuvia pesuaineita: öljytylle tai öljyvahatulle lattialle vain öljysaippuaa, lakatulle pinnalle soveltuvat öljysaippuan lisäksi myös parkettipesuaineet.

Käyttökestävyyden kannalta olennaista on saada pidettyä lattian pinnoite hyvässä kunnossa. Hiekka ja pöly ovat kovimmin pintaa kuluttavia ja siksi säännöllinen käytön mukainen siivous on tärkeimmässä roolissa. Toisaalta siivouksessa käytettävät väärät aineet saattavat pilata pinnoitteen.

Lakattu lattia voidaan pesemisen lisäksi hioa ja lakata tarvittaessa uudestaan. Normaalin moppauksen lisäksi lattia voidaan ns. syväpuhdistaa koneellisesti.

Öljytty tai öljyvahattu lattia on mahdollista myös hoitoöljytä tarpeen mukaan. Menetelmä on hiontaa ja uutta pintakäsittelyä kevyempi, mutta vaatii tilan tyhjentämisen siistin lopputuloksen saavuttamiseksi.

Mistä muodostuu mosaiikkiparketin hinta asennettuna?

Mistä muodostuu mosaiikkiparketin hinta asennettuna?

Mosaiikkiparketin asennuksen hinta muodostuu:

 • Mahdollisesta pohjan tasoitustyöstä
 • Mosaiikkiparketin asennustyöstä
 • Mosaiikkiparketin hiontatyö
 • Mosaiikkiparketin pintakäsittely
 • Mahdollisten kynnysten ja listoituksien asennuksesta
 • Materiaalikustannuksista

Pyydä arviokäynnille mahdollisimman aikaisessa vaihessa projektia, voit säästyä turhalta rahakululta.

Ota yhteyttä ja pyydä arviokäynnille

Voit myös tutustua uuteen Showroomiin, jossa voit tutustua erilaisiin parkettilattioihin ja pintaviimeistelyihin.

Palvelualueemme on pääasiassa Varsinais-Suomi  (Turku, Raisio, Kaarina, Naantali, Parainen, Paimio, Salo, Kemiönssaari, Vakka-Suomi, Lieto, Aura), mutta palvelemme myös Uudellamaalla. 

OTA YHTEYTTÄ
samuli@lattianhionta.fi tai 040 715 6000